Het is vandaag 1 mei, de Dag van de Arbeid. Op dit moment is betaald en zeker werk in Nederland een schaars goed. 650.000 mensen zijn werkloos en velen hebben ongewild een flexbaan met alle onzekerheden die daarbij horen. Dit is reden voor GroenLinks om juist op deze dag op het station in Zaandam een pamflet te verspreiden met daarin plannen die moeten leiden tot meer werk, een eerlijker verdeling van het werk en meer rechten voor flexwerkers. Lees de hele tekst hieronder. 

1 mei: Dag van de Arbeid of van Onzekerheid en Werkloosheid?

Betaald en zeker werk wordt in Nederland een schaars goed. 650.000 mensen zijn werkloos en velen hebben een flexbaan. Door robotisering kan veel werk goedkoper door machines worden gedaan. Sommigen kunnen niet aan werk komen,  terwijl anderen zich over de kop werken of minibaantjes stapelen om rond te komen. Of onbetaald het werk doen dat tot voor kort betaald werd.

Steeds meer mensen werken als zzp-er, als oproepkracht, of op een tijdelijk contract. Soms naar tevredenheid, maar veel mensen voelen zich steeds meer opgejaagd om altijd bereikbaar te zijn, flexwerkers nemen noodgedwongen elke klus aan, mensen stapelen deeltijdbanen om voldoende inkomen te kunnen genereren. Zo blijft er weinig tijd over voor familie en vrienden, zorg voor kinderen, mantelzorg en ontspanning.

GroenLinks wil daarom investeren in:

  • Meer werk door arbeid minder te belasten, zodat  werkgevers meer mensen in dienst kunnen nemen.
  • Werk eerlijk delen door een 4-daagse werkweek aantrekkelijk te maken. Voor iedereen mogelijk als je van je bruto loon meer overhoudt.
  • Meer rechten voor flexwerkers bijvoorbeeld op het gebied van scholing, arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Meer weten?

www.groenlinks.nl/werk