Beste leden van GroenLinks,

Begin maart ontving ik een nieuwsbrief met daarin het bericht dat het Zaans Natuur en Milieu Centrum een nieuwe directeur zoekt. Je kent het ZNMC waarschijnlijk wel. Het bestaat uit de onderdelen: Stadsboerderij/Kinderboerderij Darwinpark, het Natuurmuseum, de schooltuinen en de Heemtuin. Daarnaast verzorgt het ZNMC jaarlijks voor duizenden scholieren natuur- en milieueducatie. Het ZNMC gaat vernieuwen de komende jaren. Er komt een nieuw gebouw in de plaats van de oude schoolkeet waar het Natuurmuseum in zit. In dit nieuwe onderkomen zal behalve voor het museum ook ruimte zijn voor aanvullende voorzieningen, zoals kinderopvang, een winkeltje, horeca en een moderne educatieruimte. Buiten zal er bovendien een natuurspeelplaats worden gerealiseerd waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. Nadat ik de vacaturetekst had gelezen, besloot ik na een onrustige nacht en overleg met het thuisfront, om te solliciteren. 

Enkele weken later mocht ik een presentatie geven aan de Raad van Toezicht en daarna op een tweede gesprek komen. Op donderdag 9 mei heb ik te horen gekregen dat de RvT unaniem aan mij de voorkeur geeft om de nieuwe directeur te worden. Er is mij een contract aangeboden dat per 1 september in gaat. Voor mij is het een droombaan op een droomlocatie. Een baan waar ik mij vol energie in wil storten. 

Volgens de gemeentewet zou ik daarnaast kunnen aanblijven als gemeenteraadslid. Maar omdat het ZNMC gemeentelijke subsidie ontvangt en voor een grote vernieuwing staat, vind ik dat zelf een onwenselijke combinatie. Daarom heb ik, in uiterst goed overleg met het bestuur en de fractie van GroenLinks, besloten om mijn raadszetel in te leveren.

Tijdens een bijeenkomst op maandag 13 mei hebben fractie- en bestuursleden mij van harte gefeliciteerd met deze nieuwe ‘uitdaging’ en is besproken hoe mijn toekomstige vertrek het beste opgevangen kan worden. Gelukkig is er volop talent binnen de gelederen van GroenLinks Zaanstad. Ook na mijn vertrek zal het GroenLinks-geluid goed naar voren worden gebracht. Jan de Laat, die nu als steunfractielid fungeert, zal in de raadsvergadering van 19 september worden beëdigd als raadslid. En ik zal op die datum met pijn in mijn hart afscheid nemen van de Zaanse gemeenteraad. 

Sinds 2010 ben ik actief in de Zaanse politiek. Eerst in de Bannehof, als steunfractielid, en sinds 2014 in het nieuwe gemeentehuis als raadslid. Zowel in 2014 als in 2018 mocht ik lijsttrekker zijn van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben er ongelooflijk trots op dat de leden mij tweemaal het vertrouwen hebben gegeven om de kieslijst aan te voeren. Ook ben ik er trots op dat GroenLinks onder mijn leiding ruim vijf jaar lang een stabiele koers heeft gevaren. Zichtbaar, scherp én constructief als oppositiepartij. En altijd in de eerste plaats gericht op de belangen van Zaanstad en zijn inwoners. 

Met veel plezier kijk ik terug op talloze debatten die ik heb gevoerd en op tientallen moties die in die jaren zijn aangenomen (zoals: “Positief Poelenburg”, “Ja/ja-sticker”, “Genieten van en in de Zaan”, “Echte Burgerparticipatie”, “Energieneutrale Toermalijn”, “Straatnamen Regenboogwijk”, “Westzijde 30km”, “Zaans Klimaatakkoord”).  

Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de steun de afgelopen jaren. Het was een eer om jullie te vertegenwoordigen. En ik beloof jullie dat ik mij als raadslid en fractievoorzitter gedurende de resterende periode, en daarna in mijn baan als directeur van het ZNMC, zal blijven inzetten voor een mooier, duurzamer en groener Zaanstad. 

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan ben ik persoonlijk te bereiken via mail of telefoon. 
Met groene groet en graag tot gauw!

Paul Laport
p.laport@raadzaanstad.nl
Tel. 06 25 323 927