In 2010 ben ik van Antwerpen (België) verhuisd naar Zaandam, specifiek naar een rijtjeswoning aan de rand van Poelenburg waar ik door de jaren heen kilometers heb gewandeld in het Darwinpark. Zaanstad is en blijft een fascinerende stad om te wonen, te werken en te leven. Een stad met grote uitdagingen onder de rook van Amsterdam met een eigenzinnig karakter dat voortkomt uit zijn historie.

Zijn historie is zijn kracht, maar brengt ook valkuilen met zich mee, want de ongelijkheid tussen groepen blijft groot en mensen worden uitgesloten. De kansen van Zaanse kinderen worden nog steeds mede bepaald door waar hun wieg heeft gestaan en ‘afkomst, opleiding en inkomen’ van hun ouders bepaalt hoeveel kansen ze krijgen om hun toekomst vorm te geven.

De klimaatcrisis raakt de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Creëren van bestaanszekerheid is daarom geen liefdadigheidswerk, maar Nederlands grondrecht dat eveneens het fundament vormt om de klimaatverandering op een menselijke, eerlijke en sociale manier aan te pakken.

Mijn gedrevenheid heeft een historie. Ik ben links, want geschiedenis over de Vlaamse industriële revolutie en de Turks marxistisch erfgoed is met de paplepel meegegeven. Een feminist door mijn eeuwige heldin oma Besê die (indirect) vanuit de Koerdische en Alevitische achtergrond het belang van biodiversiteit heeft aangeleerd. Alle plant- en diersoorten zijn heilig, want klimaatverandering is een verklaring voor de afname van biodiversiteit. In de Westerse samenleving denken we vaak dat alles ‘maakbaar’ is en dat de natuur zich moet aanpassen aan de mens. Terwijl in veel oosterse culturen het uitgangspunt gehanteerd wordt dat de mens zich aanpast aan de natuur. De mens is verantwoordelijk voor zichzelf en om tot erkenning van een ‘God’ te komen, erken je eerst de natuur.

Alles bij elkaar is mijn drijfveer om te werken aan een Zaanstad waar veerkracht zit!

Als fractievoorzitter wil ik de komende vier jaar samen met de fractie ons vasthouden aan de ambitie om de ideale (Zaan)stad te creëren waar groene en rode ambities onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.