Ons verkiezingsprogramma: 'Zaans Groen - tijd voor verandering!'

Met het project MaakZaanstad richt de gemeente zich op de toekomst van Zaanstad in 2040. Dat is een vooruitblik van 22 jaar – een enorm lange periode. 22 jaar geleden zag de wereld er compleet anders uit. Internet bestond nog maar net en vrijwel niemand had een mobiele telefoon. In 2040 zal de wereld er ook weer compleet anders uitzien. Wat GroenLinks betreft is die wereld een stuk groener, duurzamer, (verkeers)veiliger, schoner, eerlijker (wat betreft verdeling van werk, woningen en bezit) en worden bewoners meer betrokken bij de besluitvorming.

Een beloftevolle toekomstbespiegeling over Zaanstad in 2040 vorm te inleiding op ons verkiezingsprogramma. We realiseren ons dat dit toekomstbeeld nog ver weg is. Het is wel een toekomstbeeld waar wij ons als GroenLinks Zaanstad hard voor willen maken. In dit verkiezingsprogramma leest u over de stappen die we de komende periode willen zetten om het te bereiken. Als oppositiepartij hebben we de afgelopen vier jaar al heel wat onderwerpen op de agenda gekregen en behoorlijk veel beleid kunnen bijsturen. Vanaf 2018 hopen we – geholpen door een fantastische verkiezingsuitslag – een nog belangrijker rol te spelen bij het bepalen van de toekomst van Zaanstad. Want het is tijd voor Zaans Groen – tijd voor verandering!

Groen

In 2040 heeft Zaanstad alweer voor de tiende keer de prijs voor de groenste stad van Nederland ontvangen. De jury prijst de stad vanwege de groene daken. De tuindaken van Zaanstad zijn beroemd in de hele wereld. Net als de vele fruittuinen, waarvan alle inwoners naar hartenlust mogen plukken. De jury prijst ook het feit dat de groene buitengebieden nooit zijn aangetast. In het verleden hebben buurgemeenten daar wel op aangedrongen: Zaanstad moest immers tienduizenden woningen bijbouwen. Dat bijbouwen heeft Zaanstad gedaan, maar de buitengebieden zijn altijd intact gebleven. Zaanstad heeft, als een van de weinige Hollandse steden, nooit te maken met wateroverlast. Logisch ook: de grote hoeveelheid bomen en de waterpleinen staan garant voor een ideaal watermanagement.

Duurzaamheid

In 2040 is Zaanstad ook opnieuw verkozen tot meest duurzame stad van Nederland. Afval bestaat hier al jarenlang niet meer; alles wordt hergebruikt. Kleding, voedselresten, de restwarmte van fabrieken. De stad wekt al geruime tijd meer energie op dan dat het verbruikt. De hyperefficiënte windmolens in het Noorzeekanaalgebied leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Net als de ontelbare zonnepanelen, zonneturbines en zonneboilers die overal in de stad, op een geïntegreerde wijze, zijn aangebracht. Zaanstad vaart wel bij het energieoverschot. Het wordt het Zaanse goud genoemd en voor een zacht prijsje verkocht aan buurgemeente Amsterdam, dat nog altijd niet volledig energieneutraal is geworden.

Verkeer

In 2040 is Zaanstad ook weer verkozen tot meest verkeersveilige stad van Nederland. Er rijden haast geen auto’s meer in Zaanstad. Behalve natuurlijk de zelfrijdende elektrische busjes die personen en goederen gratis vervoeren. Er is volop ruimte in de straten. Tussen de vele fruitbomen spelen kleine kinderen verstoppertje, of ze voetballen op een Johnny Rep-court.

Fietsen is een feestje in de meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. Het Groene Fietsenplan was een uitstekend idee van fietspartij GroenLinks en functioneert al decennialang zeer succesvol. Je kunt een elektrische fiets gebruiken, maar met mooi weer zijn de lichte stadsfietsjes het populairst. Je rijdt er heerlijk mee over de prima fietsboulevards. Gelukkig is overal voldoende ruimte om te fietsparkeren. De snelwegen van vroeger zijn stil geworden en hebben een prima herbestemming gevonden. Ze doen dienst als snelfietspaden of skeelerbaan.

Als je niet wilt fietsen, kun je natuurlijk ook gebruikmaken van het gratis openbaar vervoer. Je kunt een van de energieneutrale bootjes nemen, die je kilometers ver over de Zaan kunnen vervoeren. Ook per spoor is de stad zeer goed verbonden, en grotendeels ondergronds, met de steden in de regio. Dat is vooral fijn voor Amsterdammers die graag naar Zaanstad trekken. Zij komen hier om te genieten van de stadsparken. Of om een bezoekje te brengen aan de adembenemende stadstuinen of het Stadstrand aan de Zaan. De Amsterdammers bezoeken regelmatig de Fronik-boerderij – sinds jaar en dag een natuurlijk baken aan het begin van het Westerwindpad. De meer cultureel ingestelde toeristen brengen liever een bezoekje aan het Monet-Museum. Dat is gevestigd in een wonderschoon gebouwtje aan de populaire Wim Nieuwenhuijselaan.

Woningen

In 2040 staat Zaanstad trots bovenaan in de Atlas der Gemeenten wat betreft woonaantrekkelijkheid. Er is een groot en zeer divers aanbod woningen. Meer dan 200 culturen wonen hier in volledige harmonie samen. Het zijn ouderen, jongeren, gezinnen en alleenstaanden die dwars door elkaar heen wonen. Iedereen heeft een woning die precies past bij zijn of haar woonbehoefte. Dat geldt ook voor de mensen die zorg nodig hebben. Veel van de huizen zijn op maat gemaakt. De oude woningen uit de vorige eeuw zijn in de loop der tijd allemaal opgeknapt. De Zaanse woningen staan bekend om hun uitstekende funderingen, en tijdens de “Grote Renovatie” zijn alle woningen energieleverend gemaakt. Dankzij de lage vaste lasten, kunnen bewoners hun geld ergens anders aan spenderen. Bijvoorbeeld aan het veelzijdige aanbod van het Cultuurcluster. De voorstellingen zijn er van hoog niveau en goedkoop – je basisinkomen is toereikend! Door de eerlijke werkverdeling, en de vele helpende robothandjes, heeft iedereen voldoende tijd om écht te genieten van het mooie, veelzijdige leven aan de Zaan.

Industrie

In 2040 is het fascinerend om te zien hoe wonen en werken harmonieus naast elkaar plaatsvinden. Er is alleen nog geluidloze, reukloze, schone industrie in de stad. Er wordt biologisch bier gebrouwen in Zaandijk, slaafvrije chocoladerepen worden geproduceerd in Wormerveer en het zwembad in Krommenie is net grondig gerenoveerd. Het Spraypark moet immers een grote publiekstrekker blijven! Om de grote stroom toeristen te herbergen, is de gevangenis in Westzaan recentelijk omgebouwd tot Hotel HoogTijd. Criminaliteit bestaat toch nauwelijks in Zaanstad. De Watertoren in Assendelft is recentelijk in gebruik genomen als ambtswoning door de, in een referendum nieuw gekozen, burgemeester. De burgemeester heeft vooral een ceremoniële rol. Hij of zij eet dagelijks gebakjes met honderdjarigen en beurt zieken op. Het besturen laat hij of zij aan de inwoners van Zaanstad over.

MaakZaanstad

In 2040 kijken we lachend terug op MaakZaanstad. Wat stond de burgerparticipatie toen nog in de kinderschoenen! Er werd wel geprobeerd het gesprek aan te gaan met de inwoners van de stad, maar dat lukte toen nog niet zo erg. Inwoners mochten vragenlijstjes invullen en er werden bijeenkomsten georganiseerd waar steeds dezelfde personen kwamen. Er was een website met wat blogs en een app waarmee je foto’s speels heen en weer kon swipen. Veel te weinig inwoners lieten toen hun stem horen om mee te denken over het Zaanstad van de toekomst. De meesten wisten niet eens wat MaakZaanstad was. Niet gek ook, als je er maar een paar maanden voor uit trekt. Gelukkig is ook dat beter geregeld en is in 2040 burgerparticipatie daadwerkelijk stevig verankerd in de Zaanse samenleving!

Tijd voor Zaans Groen – tijd voor verandering

We realiseren ons dat dit toekomstbeeld nog ver weg is. Het is wel een toekomstbeeld waar wij ons als GroenLinks Zaanstad hard voor willen maken. In dit verkiezingsprogramma leest u over de kleine stapjes die we de komende periode willen zetten om het te bereiken. Als oppositiepartij hebben we de afgelopen vier jaar al heel wat onderwerpen op de agenda gekregen en behoorlijk veel beleid kunnen bijsturen. Vanaf 2018 hopen we – geholpen door een fantastische verkiezingsuitslag – een nog belangrijker rol te spelen bij het bepalen van de toekomst van Zaanstad. Want het is tijd voor Zaans Groen – tijd voor verandering!